Partnerségi megállapodást kötött az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat az Egyházmegyék fenntartásában működő gyermekvédelmi intézményekkel

PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁST KÖTÖTT AZ ORSZÁGOS GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT AZ EGYHÁZMEGYÉK FENNTARTÁSÁBAN MŰKÖDŐ GYERMEKVÉDELMI INTÉZMÉNYEKKEL

Ma Magyarországon a gyermekvédelmi intézményrendszerek több mint háromnegyede egyházi fenntartásban működik. Ugyanakkor fontos, hogy az egyházi szereplők és az állam egymást segítve gondoskodjon a nevelőszülői hálózatba illetve lakásotthonba került gyermekekről. Ennek érdekében írtak alá egy partnerségi megállapodást március 27-én Debrecenben, az Érseki Hivatalban.

A Görögkatolikus Egyház életében több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a gyermekvédelmi tevékenység. Jelenleg mindhárom egyházmegye, azaz a Nyíregyházi, a Miskolci Egyházmegye és a Hajdúdorogi Főegyházmegye is önálló fenntartóként lát el szociális és gyermekvédelmi alap- és szakellátási feladatokat.

A családjukból kiemelt gyermekek lakásotthonokba illetve nevelőszülőnél való elhelyezését minden esetben gondos előkészületek előzik meg. Ilyen például, hogy a fővárosi/megyei területi gyermekvédelmi szakszolgálat a gyámhivatal felkérésére tesz javaslatot arra, hova kerüljön egy gyermek a sorsának rendeződéséig, amennyiben elkerülhetetlen, hogy kiemeljék a rá ártalmas közegből.

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat munkatársai és az egyházmegyék fenntartásában működő gyermekvédelmi intézmények az elmúlt időszakban szakmai műhelymunka keretében egyeztetéseket folytattak. Ennek célja, hogy a családjukat vesztett gyermekek elhelyezésével kapcsolatos teendők egyértelműek és követhetők legyenek a szakellátásban dolgozók számára. Továbbá biztosítsák számukra azokat az erőket és fejlődési lehetőségeket, amelyekkel meggyógyíthatók sebzettségük.

A március 27-én aláírt partnerségi megállapodás azt garantálja, hogy a gyermek érdekeit leginkább szolgáló döntéseket hozzák meg.

A dokumentumot Erdei Sándor országos igazgató úr (OGYSZ), Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya, dr. Orosz Atanáz püspök atya és Szocska A. Ábel püspök atya hitelesítette.

 

Scroll to Top